Teatre

17 abril 2016

Espectacle multidisciplinar (música, dansa, teatre, narració i videoprojeccions) per a tots els públics, basat en la vida i obra de Caterina Albert (Víctor Català). L’espectacle tracta un tema tan actual com la discriminació de gènere partint de la biografia i obra de l’escriptora Caterina Albert i Paradís (1869-1966), més coneguda literàriament amb el pseudònim de Víctor Català, de qui el 2016 es commemoren els 50 anys de la seva mort (commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya).

Se’ns presenta la història de la Victòria, una nena del s.XXI que pateix un conflicte de discriminació de gènere. A les golfes de casa hi troba un vell llibre a partir del qual descobrirà la sorprenent història de la Caterina, una noia que per a poder escriure lliurement va haver d’amargar-se darrere d’un nom d’home durant molts anys de la seva vida i que va acabar sent una de les escriptores més destacades i imprescindibles de la literatura catalana. Aquest increïble cas farà reflexionar a la Victòria -i als espectadors, petits i grans- sobre la pròpia experiència i la manera com afrontem un tipus de conflictes que gairebé un segle després són encara massa presents a la nostra societat. Un espectacle visual, musical i literari que ens submergirà a la vida i obra de Víctor Català, la senyoreta de L’Escala.

La idea neix a finals del 2015 a partir del projecte final de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) del tenorista i multiinstrumentista Magí Canyelles, que acompanya el so cuidat i intimista de la seva tenora de la veu de Rosa Martínez, l’acordió diatònic de Pau Vinyoles i la guitarra de Francesc Cardona, amanit amb un pessic de bases electròniques produïdes per Marcel Casellas, obtenint com a resultat una formació instrumental ben curiosa i poc habitual, de marcat accent mediterrani i de gran resultat sonor i tímbric. El repertori, conformat per músiques d’arrel tradicional relacionades amb l’escriptora i textos i cançons escrits per ella mateixa, s’integra amb la dansa neoclàssica i contemporània de la ballarina Mar Ollé i l’experiència teatral i la narració de Roger Cònsul.

Terratrèmol Produccions